Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Η "είδηση" δεν είναι να γίνεται πρωθυπουργός ένας gay και να σχολιάζεται για αυτό. Η "είδηση" θα ήταν να συμβαίνει αυτό και να σχολιάζεται μόνο ως πολιτικός. 

Openly Gay Leo Varadkar Makes History, In Line to be Ireland’s New Prime MinisterΗ ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιρλανδίας από τον Leo Varadkar αποτελεί την είδηση των ημερών, καθώς είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος, ενώ το Human Rights Campaign του αφιερώνει τον τεράστιο και εμφατικό τίτλο "Openly Gay Leo Varadkar Makes History, In Line to be Ireland’s New Prime Minister". 

Για μένα ο σχολιασμός γύρω από τον Varadkar είναι διφορούμενος. Όταν ζητάμε η σεξουαλική ταυτότητα να μην αποτελεί σημείο αναφοράς, να μην γίνεται "εικόνα", "μοντέλο" ή "σημαία", να είναι μια σεβαστή επιλογή ανάμεσα σε άλλες, τότε η επικέντρωση όλης της δημοσιότητας στη σεξουαλική ταυτότητα αυτού του άνδρα γίνεται προβληματική. 

Και ίσως να είχε μία "ίντριγκα" η συντηρητική καθολική Ιρλανδία με έναν gay πρωθυπουργό, αλλά ο Varadkar είναι ο αρχηγός ενός φιλελεύθερου κόμματος, κεντροδεξιό, χριστιανοδημοκρατικό, με συντηρητικές πολιτικές αρχές, που συμβαδίζει με τις πολιτικές αρχές των συντηρητικών κυβερνήσεων της Ευρώπης και των φιλελεύθερων απόψεων για την οικονομία, τον ρόλο του κράτους και τις αγορές και υπερασπίστηκε τα μέτρα λιτότητας που είχαν επιβληθεί στη χώρα του.

Αν έπρεπε στην περίπτωση αυτή να συνδέσω οπωσδήποτε με έναν τρόπο την προσωπική ζωή με την πολιτική τοποθέτηση, θα έλεγα ότι μία διαφορετική σεξουαλική επιλογή δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος που την κάνει δεν είναι συντηρητικός. Το έχουμε δει εξάλλου να συμβαίνει και αντιστρόφως, πολλοί "ριζοσπάστες" στην πολιτική τους τοποθέτηση και τον δημόσιο λόγο τους, είναι πέρα για πέρα συντηρητικοί στον προσωπικό τους βίο.