Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Άνθρωποι και λέξεις

Η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου ξεκινάει, ένα σπουδαίο γεγονός της πόλης που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των βιβλιόφιλων και όχι μόνο για το επόμενο τετραήμερο. Ιδιαίτερα αγαπημένο για μένα το αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό Νότο (Αναζητώντας τον Νότο), αλλά ανάμεσα στις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν κι ένα σπουδαίο βιβλίο, το magnum opus του φιλοσόφου Μωρίς Μερλώ-Ποντύ, επιτέλους στα ελληνικά με τον αγαπημένο  Άρη Στυλιανού στην παρουσίαση. 

Η έκδοση της Φαινομενολογίας της αντίληψης το 1945 σηματοδότησε την έλευση ενός σημαντικού νέου φιλοσοφικού και διανοητικού ρεύματος στη μεταπολεμική Ευρώπη. Μεταβάλλοντας την κυρίαρχη εικόνα του υπαρξισμού και της φαινομενολογίας της εποχής, έγινε ένα από τα ορόσημα της σκέψης του 20ού αιώνα.
Η Φαινομενολογία της αντίληψης ακολουθεί τη μεγάλη φαινομενολογική παράδοση του Χούσερλ, του Χάιντεγκερ και του Σαρτρ. Παρ’ όλα αυτά η συμβολή του Μερλώ-Ποντύ είναι αποφασιστική, καθώς φέρνει αντιμέτωπη αυτή την παράδοση, αλλά και φιλοσόφους όπως ο Ντεκάρτ και ο Καντ, με μια υποτιμημένη διάσταση της ύπαρξής μας: το ζωντανό σώμα και τον κόσμο των φαινομένων. Ο Μερλώ-Ποντύ, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της αντίληψης, φέρνει το σώμα στο προσκήνιο της φιλοσοφίας και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να το θεωρούμε όχι ως απλή βιολογική μονάδα, αλλά ως την αρχή που συγκροτεί την ύπαρξή μας και την εμπειρία μας μέσα στον κόσμο.Αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Νότο
          
Η Αναζήτηση του Νότου*
 


Λογοτεχνία, Κουλτούρα, Ιστορία και Πολιτική στην Ευρώπη της Μεσογείου
Εγώ ξεχώρισα
Πασκάλ Μπρυκνέρ χωρίς σχόλια, Σαλίμ Μπασί ο γνωστός γαλλοαλγερινός  συγγραφέας που ασχολείται συστηματικά με τον αραβικό κόσμο και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, Ματιάς Ενάρ τιμήθηκε πέρσι με το Goncourt για το μυθιστόρημά του «Πυξίδα», Έρρι ντε Λούκα ο «συγγραφέας της δεκαετίας» σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ένας συνειδητοποιημένος ακτιβιστής με σημαντική πολιτική και πολιτιστική δράση, Ζάουμε Καμπρέ ο Καταλανός συγγραφέας του πολυσυζητημένου «Confiteor» που αναβιώνει την παράδοση του μεγάλου ευρωπαϊκού μυθιστορήματος, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο ο Περουβιανός συγγραφέας, μόνιμος κάτοικος όμως Βαρκελώνης, θεωρείται  μια από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης ισπανόφωνης λογοτεχνίας και Ραγκίπ Ντουράν ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της Τουρκίας με διεθνείς διακρίσεις για το έργο του.  Έχει συνεργαστεί με το BBC στο Λονδίνο και το AFP στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα είναι ο ανταποκριτής της Libération στην Τουρκία.
Για τις επόμενες τέσσερις μέρες θα τα λέμε εκεί λοιπόν.