Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Χρήστος Χρήστου Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Εν Δικαίω

- Θα έρθω στην Ελλάδα το καλοκαίρι ε, να πάω και καμιά αποστολή. 
- Που θα πας;  
- Όπου έχει θέση χειρουργού.
Είμαι έτοιμη να του πω "Νόμιζα ότι ο Πρόεδρος θα μπορούσε να διαλέξει που θα πάει", αλλά μετά σκέφτομαι, "όχι σ΄αυτήν την οργάνωση, ενδεχομένως και όχι ο Χρήστος" και δεν του λέω τίποτα. 


Την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στο Εν Δικαίω συζητώ με έναν καλεσμένο και φίλο που πολύ καιρό ήθελα να μιλήσω μαζί του στο μικρόφωνο, αλλά οι χρόνοι μας, τα γεγονότα, ο καταιγιστικός ρυθμός των εξελίξεων δεν το επέτρεψαν. Αυτό το δημόσια, του μικροφώνου, γιατί μέσα στον ορυμαγδό του προσφυγικού που εγώ κινούμε και στις ευθύνες μιας μεγάλης οργάνωσης που εκείνος βρίσκεται μαζί με τα χειρουργεία του ως γιατρός χειρουργός, συχνά - πυκνά βρίσκουμε λίγο χρόνο να λέμε αυτά που από κοινού μας απασχολούν, να ανταλλάσσουμε εκτιμήσεις για την κατάσταση και τη δράση της επόμενης μέρας (άνθρωποι της δράσης γαρ). Ελπίζω αύριο τα χειρουργεία του να το επιτρέψουν κι έτσι από το Λονδίνο όπου ζει και εργάζεται να έχουμε μαζί μας τον Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) Χρήστο Χρήστου. 

Η διαφωνία της οργάνωσης με την Κοινή Δήλωση του Μαρτίου, η άρνηση να δεχτούν πλέον ευρωπαϊκά κονδύλια χρηματοδότησης, η δράση στο προσφυγικό στην Ελλάδα και η επιχειρησιακή δράση ανά τον κόσμο, αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις από μία μεγάλη διεθνή ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που σώζει ζωές σε περισσότερες από 60 χώρες, περιθάλπτοντας περισσότερους από 8 εκατ. ασθενείς κάθε χρόνο, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητήσουμε. 

Μία οργάνωση με ιστορία, με παρόν και σχέδια δράσης για το μέλλον.

Χρήστο σε ευχαριστώ που δέχτηκες την πρόσκληση. Τα λέμε την Παρασκευή. 

Στον 102fm ΕΡΤ3 και διαδικτυακά http://webtv.ert.gr/ert3

Πάντα Εν Δικαίω!

Ακούστε την εκπομπή στο: http://webtv.ert.gr/ert3/07apr2017-en-dikeo/