Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Μανωλάδα - Εν Δικαίω

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση νομίζω ότι θα κάνουμε σήμερα στο Εν Δικαίω με δύο από τους νομικούς πρωταγωνιστές στην υπόθεση της Μανωλάδας τον Μωυσή Καραμπείδη από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και τον Βασίλη Κερασιώτη από το Ελληνικό συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) συνήγορους Πολιτικής Αγωγής. 

Συζητάμε για μία υπόθεση που στιγμάτισε το ελληνικό δικαϊκό σύστημα διαχρονικά, έπληξε την ελληνική δικαιοσύνη και αποτυπώθηκε ως μία από τις μαύρες σελίδες της και ξεσήκωσε την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη, που "απάντησε" με μποϋκοτάζ στις "ματωμένες φράουλες της Μανωλάδας", διαμαρτυρίες και καταγγελίες. 

Μιλάμε για τη μακρά διαδρομή που κράτησε 4 χρόνια από το Μικτό Ορκωτό Πάτρας ως τη χτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς το Μικτό Ορκωτό στην εκδίκαση της υπόθεσης του τραυματισμού 35 εργατών γης από το Μπαγκλαντές σε φυτείες φράουλας, αθώωσε τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων τελούμενη κατ’ επάγγελμα, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και σε συναυτουργία και παράνομη απασχόληση αλλοδαπών και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αρχειοθέτησε το κοινό υπόμνημα της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες με το οποίο ζητούσαν την αναίρεση της απόφασης, κλείνοντας οριστικά και αμετάκλητα την υπόθεση.

Το Ελληνικό Δικαστήριο δεν "διέκρινε" αυτό που όλος ο κόσμος έβλεπε την εμπορία ανθρώπων για εργασία."Μπέρδεψε" την "εμπορία ανθρώπων" με τη "δουλεία" και καθώς δεν είδε τους εργάτες γης αλυσοδεμένους -όπως στον αμερικάνικο νότο, προφανώς με αυτήν την εικόνα της δουλείας στο μυαλό των δικαστών- αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει ούτε δουλεία. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί μην έχοντας νομιμοποιητικά έγγραφα δεν μπορούσαν να βγουν από το υποστατικό γιατί η αστυνομία θα τους συνελάμβανε, θα ακολουθούσε 18μηνη φυλάκιση και απέλαση.

Σήμερα οι περισσότεροι από εκείνους τους εργάτες γης που δεν χτυπήθηκαν από σφαίρες, δεν βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα. Έχουν φύγει ακολουθώντας τον δρόμο της Ειδομένης, ή απελάθηκαν.


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε χτες (30.03.2017) ομόφωνα ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 4§2 (απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Έκρινε επίσης ότι η θέση των προσφευγόντων ήταν εντός της εμπορίας ανθρώπων και καταναγκαστικής εργασίας. 

Το Δικαστήριο διαπιστώνει επίσης, ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων, να διερευνήσει αποτελεσματικά αν διαπράττονται εγκλήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την εμπορία.

"In the case of Chowdury and Others v. Greece, the Court found a violation of the prohibition of forced labour. The applicants, 42 undocumented Bangladeshis, had been recruited between October 2012 and February 2013 to pick strawberries in a farm in Greece. Their employer had paid them no wages and forced them to work under extreme physical conditions, watched over by armed guards.
The Court held that labour exploitation was one of the aspects of trafficking in human beings. It found that Greece had failed in its obligations to prevent such situations, protect the victims, conduct an effective investigation into the offences committed and penalise those responsible for the people trafficking".


Στον 102fm ΕΡΤ3 στις 7 το απόγευμα και διαδικτυακά στο: http://webtv.ert.gr/ert3

Ευχαριστώ θερμά και τους δύο για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία τους. Συντονιστείτε!


Ακούστε την εκπομπή στο: http://webtv.ert.gr/ert3/31mar2017-en-dikeo/


Ολόκληρη η απόφαση στο: http://www.echr.coe.int/Pages/home.aspx?p=home

Αναφορά πεπραγμένων της δίκης από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου http://www.hlhr.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82/

Δελτίο Τύπου από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης http://www.hlhr.gr/%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%89%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%AC%CE%BC%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B5/