Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Ο Σπινόζα και η Δημοκρατία - Άρης Στυλιανού

- Φυσικά δεν το έχω τελειώσει, το διαβάζω αργά. Το απολαμβάνω.    
Χαμογελάει με κατανόηση και κουνάει ελαφρά το κεφάλι. Πάντα χαμογελάει.
- Έχει όμως μια αθωότητα, ε; Μια αθωότητα. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το κράτος, κάτι πολύ σκληρό, αλλά για εκείνον σε μια άλλη θέαση. Το κράτος και η ελευθερία ατόμου.
- Έναν ρομαντισμό, μου απαντάει χαμογελώντας ξανά, αλλά με ενδιαφέρον αυτή τη φορά. Κάτι στο βλέμμα σαν να διαβάζουμε με επιτυχία το χάρτη ενός κρυμμένου θησαυρού.
-Α ναι! Έναν ρομαντισμό! Παρόλα αυτά όμως, είναι διάχυτη και η πρόθεσή του να είναι ρεαλιστής, να πει κάτι που να είναι ρεαλιστικό, να έχει αντίκρυσμα, να συνθέσει μια ρεαλιστική εκδοχή.
- Ναι, θέλει να είναι ρεαλιστής, μου απαντάει τώρα πιο σοβαρά. Ο τρόπος που μιλάει για το κράτος είναι πράγματι πολύ διαφορετικός, μου λέει και το βλέμμα του δείχνει ότι αρχίζει να σκέφτεται ξανά. 
- Νομίζεις ότι αυτός ο περίεργος συνδυασμός ρομαντισμού και ρεαλισμού ειδικά στην αντίληψη του κράτους, είναι κάτι εντελώς δικό του, ή γέννημα της εποχής του;
- Κοίτα, είναι και η εποχή, πριν από αυτό που λέμε "νεωτερικότητα", εκεί στην απαρχή της, έχει σημασία αυτό. Ναι, έχει μια άλλη αντίληψη. Αν ακολουθούσαμε τότε αυτήν την αντίληψη τα κράτη στη συνέχεια θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ας πούμε ότι θα είχαμε "Σπινοζικά κράτη", μου λέει και γελάει ξανά. 

Ποιος καλύτερος να μιλάς για Σπινόζα από τον Άρη Στυλιανού; Ουδείς!

Για εσάς που δεν έχετε την ευκαιρία να πιείτε έναν καφέ μαζί του συζητώντας για τον Σπινόζα, Ο Σπινόζα και η Δημοκρατία μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις. Με αυτήν την κατανοητή και άμεση γλώσσα και έκφραση του Άρη που φέρνει τη φιλοσοφία κοντά. Και για εσάς που η φιλοσοφία δεν είναι στις προτιμήσεις σας, μην το φοβηθείτε και μην το αφήσετε να λείψει από τις φετινές σας αναγνώσεις. Από τα ωραία επίσης σημεία οι ριζοσπαστικές προσεγγίσεις της πολιτικής θεωρίας του Σπινόζα από τους Αντόνιο Νέγκρι και Ετιέν Μπαλιμπάρ.

Ναι, ναι, το απολαμβάνω!

Καλοτάξιδο Άρη!