Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Η πάλη ενάντια στην ισλαμοφοβία - Βιβλιοπαρουσίαση


Είναι κάτι "περίεργο" για εμάς που ζούμε τώρα -ανεξαρτήτως ηλικίας- η διαπίστωση ότι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων ανθρώπων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό να γίνει αντιληπτό στο βάθος αλλά και στη σημασία του.
 
Εξήντα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκτοπισμένοι και στερούνται ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, με ισχυρή ηθική βάση, όπου συμπυκνώνονται φιλοσοφικές και πολιτικές συζητήσεις για δικαιώματα, ελευθερίες, ιδέες και κεκτημένα: το δικαίωμα να μπορούν να επιλέξουν που θέλουν να ζήσουν, που επιθυμούν να συνεχίσουν τη ζωή τους που με βίαιο τρόπο διακόπηκε.
Οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη έφεραν ξανά στο επίκεντρο και αυτή τη συζήτηση, καθώς ποτέ πριν δεν ήταν τόσο μαζικές στο ευρωπαϊκό έδαφος, τόσο κοντά δηλαδή στην  Ευρώπη.
Η συζήτηση για αυτόν τον "Αλλον" γίνεται στην  Ευρώπη με λιγότερη ψυχραιμία είναι αλήθεια και τις περισσότερες φορές μέσα στο ζοφερό πλαίσιο του φόβου και της τρομοκρατίας. Και η ισλαμοφοβία έχει γίνει ο λόγος του ρατσισμού και το εργαλείο της τρομοκρατίας.  Παρόλα αυτά, έχουμε μία πλούσια παρακαταθήκη αναλύσεων για το ζήτημα κυρίως από τη Γαλλία, που απλώνεται σε πολλές πτυχές του, μεταξύ αυτών και του Ισλάμ και της ισλαμοφοβίας.
 
 

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση του αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού συλλαλητήριου στις 18 Μάρτη στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 
Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου "Η πάλη ενάντια στην Ισλαμοφοβία" στις 17 Γενάρη στις 7μμ.
 

 
 
Θα είμαι εκεί να μιλήσω για το βιβλίο, για αυτόν τον "Άλλον", για τον τρόμο που προκαλούν οι ροές ανθρώπων, που εδράζεται και τι σημαίνει, γιατί ενεργοποιεί την πιο ωμή, διαρκή και πολύμορφη βία για την υπεράσπιση του υπάρχοντος συνοριακού καθεστώτος. Και κάποια πράγματα για το Ισλάμ και τον ρόλο του, όχι τόσο στη θεωρητική ανάλυση όσο στην καθημερινή ζωή και πραγματικότητα αυτών των πληθυσμών που ζουν και θα ζήσουν στην Ευρώπη.
Το βιβλίο περιλαμβάνει και ολόκληρο το κείμενο του Κρις Χάρμαν "Ο Προφήτης και το προλεταριάτο. Ριζοσπαστικό Ισλάμ, ιμπεριαλισμός και αριστερά", στο οποίο ο συγγραφέας του κλασικού πια βιβλίου "Λαϊκή ιστορία του κόσμου" επιχειρεί να δώσει μια συνολική ανάλυση του σύγχρονου ισλαμικού ριζοσπαστισμού.

Συγγραφείς: Κρις Χάρμαν, Πάνος Γκαργκάνας, Νίκος Λούντος, Λέανδρος Μπόλαρης
 
 
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Φειδίου 14-16 (πίσω από ΤΙΤΑΝΙΑ-REX)
210-5247584, marxistiko@yahoo.gr
www.marxistiko.gr