Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Τετράγωνη λογική, πόσο σε βαριέμαι!


Ακούγεται ελαφρώς βλάσφημο το ξέρω, αλλά δεν είναι στις προθέσεις μου, απλά βρίσκω την "τετράγωνη λογική" απίστευτα βαρετή! Βαρετή σε όλα της! Στις προθέσεις της, στη δράση που υποδεικνύει, στην αναπόσπαστη ανάγκη της για επιχειρήματα να στηριχτεί.
 
Βέβαια σ΄αυτό το τελευταίο την πατάει συχνά - πυκνά. Κι έτσι, αντί να παραμένει επικεντρωμένη και συγκεντρωμένη, δείγμα της εγκυρότητας και της σοβαρότητάς της, συνδέεται με γενικόλογους ισχυρισμούς εξαιτίας της έλλειψης επιχειρημάτων και άσχετους συσχετισμούς εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων παραδειγμάτων. Κι έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις, από "λογική" γίνεται σούπα και από "τετράγωνη" κάπως πιο οβάλ όσο να πεις.
Αλλά ακόμα κι όταν δεν είναι έτσι, σε εγκλωβίζει σε αυτό το ένα σχήμα, κάνοντας τη σκέψη ίδια, μονότονη, επαναλαμβανόμενη, να αναμασάει ξανά και ξανά τα μασημένα, είτε καταλαβαίνοντάς το και μη μπορώντας να πάει κάπου αλλού, είτε όχι. Γενικότερα, εάν παραμείνει "τετράγωνη" η "λογική" είναι βαρετή, στεγνή, χωρίς φαντασία, χωρίς ομορφιά, χωρίς στροφές και αποκαλύψεις, γεμάτη γωνίες και απολυτότητες. Τελικά ένα στριφνό πράγμα που σου κάθεται στο στομάχι στην καλύτερη περίπτωση ή στη ζωή στη χειρότερη. Και δεν έχω δει και τους ανθρώπους που την εκφέρουν, που σκέφτονται και ζουν μαζί της να είναι και πολύ διαφορετικοί.
 
Ίσως και για αυτό η "κοινή λογική" να είναι πιο προτιμητέα. Όχι γιατί δεν είναι τόσο "σοβαρή", "υπεύθυνη" ή πολυθρυλούμενη όσο η "τετράγωνη", αλλά γιατί είναι πιο ευέλικτη, πιο πολύμορφη, πιο ισχυρή στη βάση της τελικά κι έτσι πιο ενδιαφέρουσα. Κι επειδή πιο "δεκτική" έτσι και πιο σταθερή. Καμιά φορά και βάση δημιουργίας δεν το παραβλέπω. Όχι  ότι κάτι το αριστουργηματικό μπορεί να προκύψει από αυτήν, αλλά όσο για να περνάει ο καιρός εντάξει είναι.
 
Βέβαια προσωπικά, πάντα μακαρίζω τον εαυτό μου και εκείνους για όσα ζήσαμε και για όσο αποφασίζουμε κόντρα στη "λογική" και τη μία και την άλλη και όλες. Και κυρίως γιατί καταλάβαμε γρήγορα ότι ούτε η "τετράγωνη λογική", ούτε η "κοινή λογική" είναι η γλώσσα της ζωής.