Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Πάμε Αθήνα

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις αυτήν την εβδομάδα μας κάνουν να μπούμε στο αεροπλάνο και να κατηφορίσουμε στην Αθήνα. Και είναι βέβαια πάντα ευπρόσδεκτη η ευκαιρία να δούμε φίλους και αγαπημένους εκεί, όπως και να κάνουμε συναντήσεις και συζητήσεις, να ανταλλάξουμε απόψεις και να σχεδιάσουμε δράσεις για τον επόμενο καιρό με φορείς, κινήματα και οργανώσεις για τα φλέγοντα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν όλους. Ένα ωραίο mix "επίσημου" και "ανεπίσημου" "προγράμματος".


 Η μία, αυτή που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το προσφυγικό με τη συμμετοχή του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα και του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Δευτέρα 16.01. ΕΣΗΕΑ). Για μέλη της Ένωσης όπως εγώ που το προσφυγικό (και ειδικότερα για μένα η συγκρότηση του πολιτικού υποκειμένου σε συνθήκες εκτοπισμού και ζητήματα συνόρων, buffer zones και διέλευσης) είναι το αντικείμενο μελέτης και ενασχόλησής μας, δεν θα γινόταν να λείψουμε. Θα παρουσιαστούν επίσης συμπεράσματα και κρίσιμα σημεία από τα προγράμματα που τρέχουμε με την ΕΕΔΑ στα προσφυγικά πεδία. 
 
 
 
Και η άλλη, του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου για την παρουσίαση του βιβλίου Η πάλη ενάντια στην Ισλαμοφοβία, μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση αυτήν την εποχή, αλλά και για την αμέσως επόμενη. (Τρίτη 17.01. Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Φειδίου 14). Επέλεξα να μην πω πολλά θεωρητικά (ίσως μία βάση θεωρίας μόνο), αλλά να αναφερθώ κυρίως στο πλέγμα του ρατσιστικού λόγου όταν αυτός παίρνει θρησκευτικό υπόβαθρο και μία σειρά από ζητήματα που εγείρονται σε αυτό το πλαίσιο για την παρούσα, αλλά και για την επόμενη μέρα.


Τα λέμε Αθήνα λοιπόν αυτήν την εβδομάδα.