Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Με μια ματιά

Ρίχνω μια γρήγορη πρωινή ματιά για το προσφυγικό στις πρώτες μέρες του νέου χρόνου. Νομίζω η εικόνα θα μπορούσε να συνοψιστεί στα εξής: Ότι άλλαξε είναι προς το χειρότερο, η στασιμότητα συνεχίζεται, η άρνηση παραμένει άκαμπτη, η Ευρώπη χάνει τις μάχες των αξιών της τη μία μετά την άλλη (πόσες άραγε θα αντέξει να χάσει ακόμα;) και κανείς δεν γνωρίζει τι θα κυοφορήσει ο νέος -μόνο ημερολογιακά- χρόνος. Και συνθέτοντας συνοπτικά την -παρακάτω- εικόνα σκέφτομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι (πρόσφυγες) σε αυτήν την Ευρώπη θα ζήσουν.
 
ΕΛΛΑΔΑ: Εξαιτίας του φόβου ότι μπορεί να μεταφερθούν σε άλλο νησί ή ακόμη και στην Τουρκία, οι πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Μόριας αρνούνται να μεταφερθούν στο αρματαγωγό Λέσβος που έχει σταλεί στο νησί, παρότι ενημερώθηκαν ότι το πλοίο είναι εκεί και εξοπλισμένο μόνο για να τους φιλοξενήσει. Μόνο 100 πρόσφυγες δέχθηκαν να μεταφερθούν.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να μην επιτρέψουν στο ιταλικό έδαφος την αξιολόγηση της ασφάλειας των υποψηφίων για μετεγκατάσταση στην Ιρλανδία, από αστυνομικούς της Ιρλανδίας. Το  ιρλανδικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι αυτό έχει ως  άμεση συνέπεια τη στασιμότητα ως προς τη δέσμευση της ιρλανδικής κυβέρνησης να δεχτεί τουλάχιστον 623 πρόσφυγες από την Ιταλία έως το τέλος του 2017.
Ιρλανδία (βέβαια, βέβαια) σημειώνω: το 2015 (10/09) η ιρλανδική κυβέρνηση καθιέρωσε το Ιρλανδικό Πρόγραμμα Προστασίας για τους Πρόσφυγες (IRPP) και συμφώνησε να δεχθεί περίπου 4.000 στο πλαίσιο των προγραμμάτων επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης. Από το σύνολο των 2.662 αιτούντων άσυλο που έπρεπε να μεταφερθούν από hotspots στην Ιρλανδία σταδιακά και πριν από το τέλος του 2017, οι 623 θα ήταν από Ιταλία και 1.089 από Ελλάδα, ενώ για το υπόλοιπο (910 άτομα) δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.  Μέχρι σήμερα  κανένας αιτών άσυλο δεν έχει  μεταφερθεί από την Ιταλία στην η Ιρλανδία.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι διαδικασίες του Δουβλίνου που αφορούν επιστροφές  στην Ελλάδα έχουν ανασταλεί -ως γνωστόν- επίσημα από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας από τον Ιανουάριο του 2011. Ωστόσο, με την πρόσφατη απόφαση (30/12/2016) η αναστολή αυτή τελειώνει στις 15 Μαρτίου 2017 -ως γνωστόν- (ημερομηνία που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και οι επιστροφές θα ξεκινήσουν πάλι. Με υπόδειξη της  Επιτροπής η Γερμανία διευκρίνισε ότι ευάλωτες ομάδες αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανήλικων, δεν θα υπόκεινται σε αυτές τις διαδικασίες. Οψόμεθα.
ΙΤΑΛΙΑ: Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ιταλία μια νέα εγκύκλιος που διανεμήθηκε  από τον επικεφαλή της ιταλικής Αστυνομίας στις αστυνομικές αρχές της χώρας, περιγράφει μια αυστηρότερη πολιτική για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Ένα από τα μέτρα είναι η μεγάλης κλίμακας χρήση της κράτησης για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης και η προώθηση της επιστροφής σε τρίτες χώρες.
ΙΣΠΑΝΙΑ: 85 ισπανικές ΜΚΟ έγραψαν μια ανοικτή επιστολή προς τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών (Juan Ignacio Zoido). Ζητούν διευκρινίσεις για τις πιθανές επαναπροωθήσεις πάνω από 1000 ατόμων από τα χερσαία σύνορα (θύλακας Θέουτα Ισπανία-Μαρόκο) στις αρχές του 2017. Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ  περίπου 1.100 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν πάνω από τον συγκεκριμένο συνοριακό φράκτη το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Μόνο δύο τα κατάφεραν
 σοβαρά τραυμτισμένοι και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Και η ΜΑΛΤΑ αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και ανακοινώνει το πρόγραμμά της με προτεραιότητα -τι άλλο;- το προσφυγικό. Οψόμεθα επίσης.
 https://www.eu2017.mt/en/Documents/NationalProgramme_EN.pdfutm_source=ECRE+Newsletters&utm_campaign=efe3522cd2-  
 
* Φωτογραφία: Ένα αγόρι μεταφέρει κουβάδες με νερό μέσα στο χιόνι, στον καταυλισμό προσφύγων στα Διαβατά, κοντά στη Θεσσαλονίκη. 11 Ιανουαρίου 2017. © MSF/ Alexandros Avramidis