Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Ανασχηματισμός επιστροφή στη παρελθόν

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός αποτελεί μία μεγάλη ήττα όχι της κοινωνίας, αλλά της κυβέρνησης. Το κυβερνητικό σχήμα επισφράγισε τη ρήξη της κυβέρνησης με την κοινωνία, έκλεισε και δεν άνοιξε απέναντί της.
Η φράση "ανθρώπους της γενιάς του" παίρνει νόημα και σημασία από το ποιοι είναι αυτοί. Όταν είναι οι στενοί φίλοι του πρωθυπουργού το διαβάζω ως στράτευση των πλέον πιστών και αφοσιωμένων, ως ενίσχυση του "περιβάλλοντος" και τίποτα παραπάνω (όχι ότι δεν το είδαμε και σε όλη τη διάρκεια αυτής της κυβέρνησης). Ο σφιχτός και οριστικός εναγκαλιασμός με τους Αν.Ελ και η αναβάθμισή τους στο κυβερνητικό σχήμα, πείθουν για την παρατεταμένη αδυναμία και φθορά, οι υπόνοιες για παρεμβάσεις της Εκκλησίας σε σχέση με τα πρόσωπα, ο συζυγος, η σύζυγος και η υπουργοποίηση στενών συνεργατών υπουργών-φερεφώνων, η υπουργοποίηση ως "ανταμοιβή" εκείνων που εφάρμοσαν λυσσαλέα ρητορικής τον προηγούμενο καιρού υπέρ του κυβερνητικού έργου, συνθέτουν μία εικόνα τάχιστης παρακμής, μία εικόνα επιστροφής στε ένα παρελθόν από το οποίο θελήσαμε, πιστέψαμε, ότι μπορούμε να φύγουμε οριστικά. Η "απομάκρυνση" των πασοκογενών υπουργών δεν πείθει καθώς πρόσωπα της "πασοκικής πολιτικής" κατέλαβαν τον προηγούμενο καιρό στρατηγικής σημασίας θέσεις στο κόμμα.
Αναμφίβολα πικρά συμπεράσματα για έναν αριστερό ψηφοφόρο. Αλλά ο καιρός έχει περάσει. Η ρήξη της κυβέρνησης με όλους τους κοινωνικούς της εταίρους, τα πλήγματα που έφερε στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, η πιστή και ανυποχώρητη στράτευση στις απαιτήσεις των δανειστών είναι τόσο εμφανή, που η αυτοκριτική "δεν είναι στις θέσεις μας, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς" δεν πείθει πλέον, ούτε φαίνεται να αλλάζει τη στάση των κοινωνικών ομάδων που εκδηλώνουν όλο και μαζικότερα. Αναμφίβολα είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για εκλογική στάση, αλλά σίγουρα δεν είναι και εκείνος ο πρώτος καιρός που η Αριστερά έπρεπε να σηκώσει ή να δικαιολογήσει τη στάση και τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνείδηση της κοινωνίας -στη συνέχεια και των ψηφοφόρων- αυτά τα δύο αποτελούν πλέον ξεχωριστά πράγματα.
Το παιχνίδι τέλειωσε, η "επόμενη μέρα" και τα σχέδια για αυτήν δεν ανήκουν σε αυτήν την κυβέρνηση.