Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ούτε το χάος πήρε μορφή αλλά ούτε και το προσφυγικό - Άρθρο

Η συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα δεν μας έκανε σοφότερους. Ίσα ίσα, αποκάλυψε -για άλλη μια φορά- την αδυναμία να μην μαθαίνουμε από τα λάθη, τη δυσχερή θέση να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και να μην μπορούμε να παίξουμε κανένα ρόλο στη λήψη αποφάσεων.
Παρόλο που αυτά είναι πολύ μεγάλα και σοβαρά, θεωρώ ότι δεν είναι τα σοβαρότερα και σημαντικότερα που υπάρχουν μπροστά μας σε σχέση με το προσφυγικό. Για αυτά όμως θα επανέλθω σύντομα. Το συγκεκριμένο άρθρο προσπαθεί να δώσει μια εικόνα με τον τρόπο που συχνά μου αρέσει να κάνω: ερμηνεύοντας τη  δράση (του πεδίου) σε ένα θεωρητικό επίπεδο, κάπως "πίσω από τη δράση" θα έλεγα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ούτε το χάος πήρε μορφή αλλά ούτε και το προσφυγικό

 Όταν επιχειρείται η διασύνδεση της πολυπλοκότητας του χάους με τη ροή της ιστορίας για την υποστήριξη της παρούσας πραγματικότητας, μάλλον δεν πρέπει να περιμένει κανείς σπουδαία αποτελέσματα. Ο λόγος που η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα «το χάος πήρε μορφή» δεν είναι ολοκληρωτικά ατυχής, είναι γιατί όλοι καταλαβαίνουν πως όταν υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής δίνει συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό η οποία συμπίπτει (;) με την επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κάτι σημαντικό πρέπει να παρουσιάσει, κάτι εμφατικό πρέπει να πει. Κάτι σημαντικό δεν είπε, αλλά εμφατικό ήταν. Επικοινωνιακά ορθά λοιπόν, από ένα υπουργείο που δεν μας έχει συνηθίσει σε επικοινωνιακές ορθότητες. Κάτι όμως πέρα από αυτό δεν πρόσθεσε. Ίσα ίσα, επί της ουσίας και ως συνήθως άνοιξε καινούρια ζητήματα και μάλιστα πιο σοβαρά από αυτά που επιχείρησε να κλείσει.  http://www.efsyn.gr/arthro/oyte-haos-pire-morfi-alla-oyte-kai-prosfygiko