Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Θανάσιμο χτύπημα στο Άσυλο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας


"Είναι εξωπραγματικό 
να θεωρηθεί η Τουρκία ‘ασφαλής τρίτη χώρα’ 
στην οποία η ΕΕ 
θα μπορεί άνετα να μεταθέσει 
τις υποχρεώσεις της"

Στο κρίσιμο αυτό σημείο της εξέλιξης της προσφυγικής κρίσης όπου η μία ήττα ακολουθεί την άλλη και η μία παταγώδη αποτυχία την προηγούμενη, υπάρχουν κάποιες μάχες που δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθούν. Η εκδοχή μίας "λύσης" του προσφυγικού μακριά από την ηθική και το δίκαιο, είναι μία εξέλιξη εξαιρετικά δραματική και τρομακτικά επικίνδυνη.

Καίρια και ουσιαστική στην ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστεία - πολύ πιο αποφασιστική από την ανακοίνωση του ΟΗΕ/Ύπατης Αρμοστείας, λέει αυτό που όσοι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να πουν και να υπερασπιστούν με ανυποχώρητη αποφασιστικότητα, σχετικά με το σχέδιο που συζήτησαν ο Πρωθυπουργός της Τοτρκίας Ahmet Davutoglou, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker και εξέθεσαν τα βασικά σημεία του για την τελική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, πριν τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Μαρτίου 2016.

Η πρόταση ότι για κάθε Σύριο πρόσφυγα που θα επιστρέφεται από την Ελλάδα στην Τουρκία, ένας άλλος Σύριος θα εγκαθίσταται στην ΕΕ έχει σοβαρά ηθικά και νομικά ελλείμματα. Προκαλεί ανησυχία ότι το εν λόγω σχέδιο συνδέει και εξαρτά κάθε προσφερόμενη θέση μετεγκατάστασης για έναν Σύριο πρόσφυγα στην ΕΕ, με κάποιον άλλον Σύριο πρόσφυγα που θα θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο για να διασχίσει τη θανάσιμη θαλάσσια διαδρομή προς την Ελλάδα. 


"Η ιδέα ενός παζαριού προσφύγων για πρόσφυγες 
δεν είναι μόνο επικίνδυνα απάνθρωπη, 
αλλά εκτός των άλλων 
δεν προσφέρεται 
ως μια  μακροπρόθεσμη, 
βιώσιμη λύση 
στη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση."