Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Εξελίξεις ραγδαίες (κατά μήκος της κλίμακας)Τρεις μέρες τώρα -μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αυτής της ακατανόητης συμφωνίας που μόνο ως επίδειξη κυνισμού και όχι δύναμης μπορεί να κατανοηθεί- υπάρχει μια γενική παγωμάρα. Όχι επειδή κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο αυτή η συμφωνία θα υλοποιηθεί -που δεν το γνωρίζει- αλλά από ότι αυτή η συμφωνία σημαίνει. Καθώς μέρα με τη μέρα σχηματοποιείται ο τρόπος υλοποίησής της η παγωμάρα γίνεται μεγαλύτερη για αυτό που αποκαλύπτεται. Η ανάγκη για προστασία των ανθρώπων παραμερίζεται και η πραγματικότητα ότι οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να γλυτώσουν τη ζωή τους από το θάνατο και τη δυστυχία του πολέμου και των διώξεων δεν λαμβάνεται υπόψη.

Μέσα σε αυτό περιβάλλον δεν μπορεί κανείς παρά να υποδεχθεί με ανακούφιση την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, η οποία έγινε άμεσα, μόλις τη δεύτερη μέρα και ενημερώνει ότι η Υ.Α. επαναπροσδιορίζει το ρόλο της λόγω της μετατροπής των κλειστών κέντρων σε χώρους κράτησης και διακόπτει μία σειρά από δράσεις της. Διατηρεί την παρουσία της σε εποπτικό ρόλο σε θέματα προστασίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα πρότυπα ανθρωπίνων και προσφυγικών δικαιωμάτων, όπως και της παροχής ενημέρωσης για τα δικαιώματα και τις διαδικασίες για την πρόσβαση στο άσυλο. 

Παρά ότι ο τόνος της ανακοίνωσης είναι χαμηλός, δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί η σημασία της σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στα πεδία δράσης της, που δεν είναι άλλα από τα σημεία της προσφυγικής έντασης, και τις δυσχέριες που αυτή η αλλαγή στάσης ενός πρωταγωνιστικού "παίκτη" θα επιφέρει.
Είμαι σίγουρη ότι και άλλες μεγάλες οργανώσεις και οργανισμοί θα ακολουθήσουν. Και έχει πάντα ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον να βλέπεις την εικόνα και σε επίπεδο κορυφής στη διεθνή της διάσταση και τις αλλαγές με τις οποίες άλλες φορές τροφοδοτεί και άλλες τροφοδοτείται. Νέες σχέσεις και νέες κοινωνικές συμμαχίες σε άλλα επίπεδα αισθάνεσαι ότι προοιωνίζονται. Οι πάγιοι ρόλοι αλλάζουν, εμπλουτίζονται και παίρνουν και άλλες διαστάσεις. Αυτή η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες αποτελεί ένα ισχυρό εφαλτήριο στην πολύμορφη σχέση του θεσμικού-πολιτικού-κινηματικού και των πολλαπλών αλληλοδιαμορφώσεών τους και θα δούμε με ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί στη συνέχεια. Έτσι, παραμένει μοναδικής αξίας εμπειρία να βρίσκεσαι στην καρδιά των εξελίξεων αυτών, εκεί όπου γίνονται οι συζητήσεις για όλα αυτά, αλλά και στους μετασχηματισμούς τους, καθώς και στα μέτωπα της υλοποίησής τους. Οι εξελίξεις είναι και θα παραμείνουν ραγδαίες και πολλά θα μεσολαβήσουν μέχρι την όποια σταθεροποίηση, η οποία φαντάζει πολύ μακρινή παρά τα σχέδια και τις συμφωνίες. Το παράνομο καθεστώς των αποφάσεων, η οροφή που έτσι κι αλλιώς οι αποφάσεις αυτές έχουν, τα πολλαπλά προβλήματα που θα προκύψουν στην υλοποίησή του, το επισφαλές περιβάλλον των συμφωνιών, η ευρύτερη αίσθηση εχθρότητας και αναξιοπιστίας ανάμεσα στους συνομιλητές, όχι μόνο καθιστούν την επιστροφή στην προηγούμενη ή χειρότερη κατάσταση μονόδρομο, αλλά και μακρινή μια όποια σταθεροποίηση. Τόσο, που κανείς δεν πλειοδοτεί σε αυτήν ούτε σε επίπεδο εκτιμήσεων.

"Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι χώροι αυτοί μετατρέπονται τώρα σε κέντρα κράτησης. Αναλόγως, και σύμφωνα με την πολιτική μας ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση, έχουμε διακόψει ορισμένες από τις δράσεις μας σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών μετακίνησης από και προς τους χώρους αυτούς. Ωστόσο, η Υ.Α. θα διατηρήσει την παρουσία της με έναν εποπτικό ρόλο σε θέματα προστασίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των προσφύγων, καθώς και με την παροχή ενημέρωσης για τα δικαιώματα και τις διαδικασίες για την πρόσβαση στο άσυλο.
Τα μέλη του προσωπικού της Υ.Α. θα εξακολουθούν να βρίσκονται στις ακτές και στο λιμάνι για να παρέχουν βοήθεια ζωτικής σημασίας (μεταξύ άλλων μεταφορά σε νοσοκομείο όταν υπάρχει ανάγκη). Παρέχουμε επίσης ενημέρωση για το άσυλο στην Ελλάδα στους νεοαφιχθέντες, καθώς και για την οικογενειακή επανένωση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες. Επίσης, εντοπίζουμε τα ευάλωτα άτομα που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες."

Ολόκληρη η ανακοίνωση: http://www.unhcr.gr/nea/artikel/7b9ca8576157e5b2c25ff33a81377791/i-ya-epanaprosdior.html