Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Το δόγμα των κλειστών συνόρων και η έκπτωση της ανθρώπινης ζωής - Άρθρο


Όταν συζητήσαμε να γράψω ένα άρθρο για την έντυπη έκδοση του ΠΡΙΝ (Σάββατο 12.03.2016) που θα μπορούσε να έχει και μεγάλη έκταση, σκέφτηκα να γράψω κάτι πιο αναλυτικό και πιο συγκεντρωτικό, που τα συνήθη άρθρα των 600-800 λέξεων μπορούσαν να αποδώσουν. Δεν σκεφτόμουν τόσο εκτιμήσεις για τη συνέχεια - αν και νομίζω ότι κάποιες από αυτές αναδύονται μέσα στο άρθρο-  όσο ένα άρθρο που να συνοψίζει που βρισκόμαστε τώρα, ως σταθερό σημείο αναφοράς μέσα στις εξελίξεις του προσφυγικού που είναι και θα παραμείνουν καταιγιστικές.

Αναλύοντας τις παρούσες εξελίξεις, πραγματικά πιστεύω ότι ο πρώτος κύκλος του προσφυγικού ολοκληρώθηκε, εκείνος ο κύκλος των πρώτων αντιδράσεων, του σχηματισμού των μετώπων, της "αναγνώρισης" της κατάστασης. Στο άρθρο μου στο ΠΡΙΝ αναλύω τους λόγους για την εκτιμήσή μου αυτή σε τέσσερα βασικά σημεία-άξονες των εξελίξεων: Το δόγμα των κλειστών συνόρων, Η έκπτωση της αξίας της ανθρώπινης ζωής,  Η στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού και Η ευρωπαϊκή πολιτική.

Καθώς το ζήτημα των κλειστών συνόρων αναδεικνύεται στο νέο δόγμα της Ευρώπης, νομίζω δικαίως επιλέχθηκε από την αρχισυνταξία του ΠΡΙΝ ως τίτλος του άρθρου, ενώ η αναφορά στην έκπτωση της ανθρώπινης ζωής δεν θα μπορούσε να λείπει.

Το δόγμα των κλειστών συνόρων και η έκπτωση της ανθρώπινης ζωής