Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

Ρατσιστική και ντροπιαστική ανακοίνωση του παν/μίου Μακεδονίας

Η πρόσφατη ανακοίνωση (Τετάρτη 17.02.2016) από την πρυτανεία του πανεπιστημίου Μακεδονίας με την οποία εκφράζει την αντίθεση της στην πρόταση για δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο παλιό 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης (Θεσσαλονίκη) μας λυπεί όλους. Πρόκειται για λόγο ρατσιστικό και ξενοφοβικό που δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί, ούτε να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Και ο λόγος αυτός γίνεται ακόμα χυδαιότερος όταν συνδυάζεται με το αίτημα διεκδίκησης του ίδιου χώρου από το πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Απόψεις όπως "από τους χώρους αυτούς διέρχονται καθημερινά χιλιάδες φοιτητές για να προσεγγίσουν το Ίδρυμα και η λειτουργία του ως προσφυγικού καταυλισμού θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις πανεπιστημιακές λειτουργίες" δε μπορούν να εκφράζουν ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η πρυτανεία οφείλει να ανακαλέσει άμεσα και οι σύλλογοι του πανεπιστημίου να πάρουν θέση. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Το "κατέβασμα" της ανακοίνωσης από τη σελίδα των ανακοινώσεων του πανεπιστημίου καταδεικνύει απλώς τον ντροπιαστικό χαρακτήρα και περιεχόμενο της ανακοίνωσης.


Η ανακοίνωση που στάλθηκε στα ΜΜΕ.


"Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα σχετικά με το ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων στο παλαιό 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς τον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος εφάπτεται των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, διεκδικεί με βάσιμα επιχειρήματα εδώ και χρόνια, ώστε να μπορέσει να τον αξιοποιήσει για την επίλυση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα.
Χωρίς να παραβλέπει το γεγονός ότι η υποδοχή και περίθαλψη των προσφύγων και στη Θεσσαλονίκη είναι πρώτιστης σημασίας, εκτιμά ότι η πρόταση αυτή πέρα από το ότι δε λαμβάνει υπόψη τις βάσιμες ανάγκες του Πανεπιστημίου, προσκρούει στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι από τους χώρους αυτούς διέρχονται καθημερινά χιλιάδες φοιτητές για να προσεγγίσουν το Ίδρυμα και η λειτουργία του ως προσφυγικού καταυλισμού θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις πανεπιστημιακές λειτουργίες".