Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

Θεοί σε τιμή ευκαιρίας

Πηγαινοέρχονται φουριόζοι και με πομπώδη λόγο. Το ύφος είναι σοβαρό και βαρύ. Γεμάτο σημασία. Επιχειρηματολογούν από έδρας με ύφος περισπούδαστο που θέλει να πείσει ότι κάτι έχουν να πουν. Ενίοτε δεν έχουν, απλά περιφέρουν την κιβδηλότητά τους μέσα από βαρύγδουπες λέξεις σε τόνο υψηλό και πιστεύουν ότι κανείς δεν ακούει πίσω από αυτές. Ατέλειωτα σύννεφα καπνού αυθεντίας καλύπτουν περιαυτολογίες, αλλαζονείες, εγωκεντρισμούς, προσωπικές έριδες, ιδιοτελείς επιδιώξεις, στόχους και “εποφθαλμιούντα” οφίτσια. Και καλύπτουν και φόβους και αδυναμίες και ευτέλειες. Και κάνουν τα μικρά να φαίνονται μεγάλα.

Μικροί, παρακατιανοί θεοί σε τιμή ευκαιρίας κάνουν την εμφάνισή τους πάντα σε περιόδους κρίσης. 

Ντόπιοι, εισαγόμενοι, ξένοι, εθνικής ή διεθνούς εμβέλειας και κύρους. Και ευαγγελίζονται ότι θα σώσουν τον κόσμο, τη χώρα, την κοινωνία, τους ανθρώπους. Έχει γεμίσει ο κόσμος από αυτούς και τις γεμάτες ιερή αγανάκτηση φωνές τους. Θα τους σώσουν όλους! Είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι!
Αν τους ρωτήσεις, προσωπικά, αυτοί οι ίδιοι, δεν έχουν σώσει ποτέ κανέναν. Ούτε έναν! Αλλά σχίζουν και τα ιματιά τους για να σε πείσουν ότι τώρα σκοπεύουν να τους σώσουν όλους, από την ασφάλεια βέβαια που πάντα διαφυλάσσουν για τον εαυτό τους.
  
Βέβαια, η σωτηρία -είναι γνωστό από δημιουργίας κόσμου- έχει ένα αντίτιμο που οι άλλοι πρέπει να πληρώσουν ακριβά και εκείνοι να καρπωθούν το κέρδος. Θα παζαρέψουν σκληρά μέχρι τέλους για αυτό το κέρδος. Άλλοτε βροντοφωνάζοντας στο προσκήνιο κι άλλοτε κρυμμένοι στο ημίφως περιμένοντας την “κατάλληλη στιγμή”. Άλλοτε απαιτώντας το ευθέως ως να το δικαιούνται και άλλοτε καμουφλάροντάς το πίσω από πιο εύηχες και ικανές να συγκινήσουν λέξεις. Πάντα πιστεύουν ότι οι ανόητοι “άλλοι” -αυτοί που χρειάζονται έναν θεό για να τους σώζει και για αυτό είναι ανόητοι- θα πληρώσουν τελικά (ξανά) το αντίτιμο.

Είναι οι θεοί σε τιμή ευκαιρίας. Πέντε θεοί ένα τάληρο! 
Πάρτε όσους θέλετε. Είναι τσάμπα αυτήν την εποχή. Δεν τους κοστίζεται απολύτως τίποτα. Ούτε και οι συμβουλές και οι κοσμοσωτήριες λύσεις που παρέχουν αφειδώς. Αργότερα θα ζητήσουν τον λογαρισμό. Προς το παρόν έχουν έτοιμες λύσεις και αγαθές προθέσεις για να σώσουν όλον τον κόσμο!

Μειδιώ γνωρίζοντας περισσότερα από όσα αυτοί οι θεοί.

Εξάλλου υπάρχει πάντα μια υπόσχεση σε κάθε ανατολή. Και ποτέ δεν ξέρεις ποια θα είναι η ανατολή που δεν θα χρειάζεσαι κανέναν θεό. Το καλό είναι... ότι ούτε ο "θεός" το ξέρει!

Φωτογραφία Γιάννης Μπεχράκης