Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τους πνιγμούς στο Αιγαίο

Με ένα σύντομο αλλά εξαιρετικό κείμενο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παίρνει θέση για τους νεκρούς στο Αιγαίο. 
Επανατοποθετεί στο επίκεντρο του εθνικού, του διακρατικού και του ευρωπαϊκού διαλόγου και δράσης για το προσφυγικό την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως θεμελιώδη αξία. Αναδεικνύει τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την πολιτική κρίση και τολμάει να κάνει λόγο για την κρίση της Δημοκρατίας μέσα από την αποτυχία της στο προσφυγικό και την κίβδηλη όψη της ιδέας της εθνικής κυριαρχίας.


Με τέτοιες θέσεις σημαντικών και ιστορικών "φορέων" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καιρούς δύσκολους και κρίσιμους αισθάνεσαι ότι έχει κάποια αξία να συμμετέχεις. Ότι κάτι μπορείς να πεις, να σταθείς με έναν άλλο τρόπο δίπλα σε αυτούς που βάλλονται κι έχουν ανάγκη τη στήριξή σου. Δεν είναι ο μόνος τρόπος, αναμφίβολα. Πιθανόν μην αποδειχτεί ο αποτελεσματικότερος. Είναι όμως οπωσδήποτε ένας τρόπος που δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.


Δελτίο Τύπου 25/1/2016

Πόσοι νεκροί στο Αιγαίο ακόμη;

Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των πνιγμών στο Αιγαίο αναδεικνύει την εγκληματική αδιαφορία της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ ως προς την τήρηση μιας και μόνης υποχρέωσης: της εγγύησης στην πράξη και με αποτελεσματικότητα της ασφαλούς διέλευσης για τους δυνάμει πρόσφυγες αλλά και για όσους έχουν ανάγκη προστασίας και διάσωσης. Οι σχεδιασμοί πολιτικών αποτροπής, μείωσης των ροών από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά σύνορα δεν μπορούν να έχουν καμία νομική και ηθική αξία απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού με την αποτυχία επιβολής του δικαίου, αποτελεί πολιτική κρίση και καταδεικνύει την αποτυχία της δικής μας Δημοκρατίας. 
Είναι αδιανόητο να περιμαζεύουμε τους επιζώντες της επικίνδυνης διάσχισης του Αιγαίου/Μεσογείου και να τους παράσχουμε τα απαραίτητα (αν και αυτό δεν ισχύει παρά περιστασιακά) χωρίς καμία προσπάθεια διασφάλισης της διέλευσης σε συνεννόηση με τις τουρκικές και ευρωπαϊκές αρχές. Στο όνομα μιας κίβδηλης εθνικής κυριαρχίας.