Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016

Ο δρόμος να μείνει ανοικτός - Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών


Τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στα πολλά που συμβαίνουν με το προσφυγικό, απασχόλησε η σύλληψη ξένων εθελοντών ΜΚΟ που δρουν στη Λέσβο, τρεις Ισπανοί πυροσβέστες και διασώστες εθελοντές στην ισπανική Proemaid και δύο Δανοί μουσουλμάνοι αραβικής καταγωγής από την ΜΚΟ Team Humanity. Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου στη χώρα προσφύγων και μεταναστών (συνελήφθησαν από το Λιμενικό τα ξημερώματα της Πέμπτης στη θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας-Τουρκίας να ρυμουλκούν βάρκες με πρόσφυγες) και για οπλοκατοχή (βρέθηκαν στο σκάφος τρία μικρά μαχαίρια κατάλληλα για την κοπή σχοινιών). Ορίστηκε δικάσιμος και αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματικές εγγυήσεις (5000/άτομο, 10000/ιδιοκτήτης του σκάφους, κατάσχεση του σκάφους).

"Φωνές" αλληλέγγυων και εθελοντών με αναρτήσεις στα social media κάνουν λόγο για προσπάθεια απομάκρυνσής τους από τα πεδία, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να καταγράψει ποιους επιχειρούν, που, σε ποιον τομέα.

Με αφορμή αυτά γράφω το παρακάτω άρθρο Ο δρόμος να μείνει ανοικτός, που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών (Πέμπτη 21.01.2016) και στη συνέχεια στην ηλεκτρονική, για την ανάγκη να διασφαλιστεί και να συνεχιστεί η δράση εθελοντών και αλληλέγγυων, ως ζωντανό και απαραίτητο κομμάτι και έκφραση της κοινωνικής ευαισθησίας και δράσης.