Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Επιχείρηση ΕιδομένηΜε έναν "θαυματουργικό" προφανώς τρόπο και χωρίς μάρτυρες - όπως φυσικά συμβαίνει σε όλα τα σοβαρά θαύματα - άνθρωποι που μέχρι χτες δεν ήθελαν να φύγουν από την Ειδομένη, που έζησαν 20 μέρες στο κρύο, στον υποσιτισμό, που διαμαρτύρονταν, που έκαναν απεργία πείνας, που έραψαν το στόμα τους με σύρματα, αυτοί οι άνθρωποι, "πείσθηκαν" από την ελληνική αστυνομία σήμερα, μπήκαν στα λεωφορεία και αποχώρησαν. Έτσι απλά.

Η επιχείρηση ήταν πάρα πολύ καλά σχεδιασμένη και εξαιρετικά "νοικοκυρεμένη" για τα μέτρα της ελληνικής αστυνομίας, που μας έχει συνηθίσει σε χοντροειδούς τύπου επιχειρήσεις - σκούπα. Πρώτη φορά τέτοια αρτιότητα και μάλιστα από αστυνομικές δυνάμεις χωρίς παρόμοια επιχειρησιακή εμπειρία! Αλλά ο επιχειρησιακός σχεδιασμός έδειχνε γνώση, εμπειρία και η επιχείρηση έγινε με εξαιρετικό συντονισμό και χωρίς το παραμικρό "λάθος"! 

Καταρχήν, από τα ξημερώματα σχηματίστηκε ένας κλοιός με ακτίνα 3 χλμ (!!!). Οι 3-4 δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που ήταν εκεί οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα στις 6:30 το πρωί με το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων, αλλά τελικά επρόκειτο για προσαγωγή. Κανείς δεν πέρασε αυτόν τον κλοιό παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, που κράτησε 10 ώρες (!) και γέμισε 45 λεωφορεία! Στο camp δεν υπήρχε τίποτα, παρά μόνο άδειες σκηνές και προσωπικά αντικείμενα.

Έτσι, η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε και η "διέλευση" των εμπορευμάτων που ήταν και το μείζον ζήτημα θα συνεχίζεται ελεύθερα πλέον. Με την ελεύθερη διέλευση των ανθρώπων έχουμε βέβαια ακόμη κάποια προβλήματα, αλλά αυτό εμφανώς δεν είναι προτεραιότητα. Εξάλλου ήταν να μην αρχίσουν τα θαύματα...

Όλα αυτά τα θαυματουργικά συνέβησαν μία μόλις μέρα μετά την έλευση της Frontex στην Ειδομένη, παρά το γεγονός ότι προαναγγέλθηκαν μέρες πριν σε διάφορους και διαφορετικούς τόνους από τον αρμόδιο υπουργό. 

Κι ύστερα σου λένε να μην πιστεύεις στα θαύματα!