Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Η Ευρώπη των φρακτών, μια υπογραφή και μια διαμαρτυρία


Ήταν για μένα έκπληξη όταν μου τηλεφώνησε ο Πέτρος (Κωνσταντίνου) να με ρωτήσει εάν θα υπέγραφα τη διαμαρτυρία για τον φράκτη στον Έβρο. "Μα φυσικά", του απάντησα, "πως θα γινόταν να μην την υπογράψω, προς τι η ερώτηση? Ναι, θα υπογράψω".

Με ρώτησε εάν θα μιλούσα στην εκδήλωση για τον φράκτη στη Θεσσαλονίκη. "Μα φυσικά", του απάντησα, "φυσικά, εάν είμαι εδώ". "Δευτέρα 30 Νοεμβρίου", μου είπε. "Εντάξει", θα φροντίσω να είμαι Θεσσαλονίκη", απάντησα.

Μεγάλη η συζήτηση κάθε φορά για τη χρησιμότητα πλέον σε αυτόν τον κόσμο, της συλλογής υπογραφών για ένα μεγάλο διεθνές ζήτημα. Πολλές οι απόψεις υπέρ και κατά. Υπάρχει όμως μία παράδοση που συνεχίζεται κι ένας συμβολισμός που δεν μπορεί να παραγνωριστεί.Ναι, φυσικά και θα υπέγραφα ένα κείμενο διαμαρτυρίας για τον φράκτη. 
Τις επόμενες μέρες ορθώνεται άλλος ένας στην Ευρώπη, αυτή τη φορά από τη FYROM στο ύψος της Ειδομένης. Είναι κληρονομιά της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό που έγινε στις 25 Νοεμβρίου. Κληρονομιά των 17 σημείων που συμφωνήθηκαν, ασαφών, γενικών και πολυερμηνευόμενων. Η FYROM ερμήνευσε τη συμφωνία για τη ενίσχυση των χερσαίων συνόρων με αυτόν τον τρόπο. Κι ενώ ένα μήνα μετά τίποτα απ΄ όσα είχαν συμφωνηθεί για την ανακούφιση των προσφύγων δεν υλοποιήθηκε, η Ευρώπη απέκτησε έναν ακόμη φράκτη.

Ναι, φυσικά θα υπέγραφα ένα κείμενο διαμαρτυρίας που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στη βάση ότι καμιά ζωή δεν είναι λαθραία. Δεν έχει σημασία ποιες ακριβώς λέξεις χρησιμοποιεί το κείμενο και αν συμφωνούμε με όλες.
Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται...
Η Liberation δημοσίευσε χτες ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο με τίτλο "Ποιους εξυπηρετεί ο πόλεμός τους?" που συνοψίζει τις σκέψεις των τελευταίων ημερών και τις μεταξύ μας συζητήσεις. Μαζί οι υπογραφές ακαδημαϊκών και ανθρώπων της τέχνης. 
Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται και εκεί...