Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015

Εν ΔικαίωΕν Δικαίω κάθε Τρίτη 14:00-15:00 100,6 fm

Μαζί με τον Γιάννη Κωνσταντίνου δικηγόρο θα μοιραστούμε ως μέλη της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τα μικρόφωνα της πρώτης Εν Δικαίω εκπομπής την Τρίτη 17 Νοεμβρίου στις 2 το μεσημέρι.Ο Κωστής Τσιτσελίκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία θα είναι καλεσμένος μας αυτήν την Τρίτη για να συζητήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά το πρόσφατο χτύπημα στο Παρίσι, ενώ με ανθρώπους της πόλης που υπήρξαν ενεργοί φοιτητές στον αντιδιδακτορικό αγώνα θα συζητήσουμε για την άσκηση των δικαιωμάτων του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι στις συνθήκες της δικτατορίας.

Ακούστε το Εν Δικαίω κάθε Τρίτη 2-3 το μεσημέρι και διαδικτυακά επιλέγοντας από τη σελίδα του Δημοτικού Ραδιοφώνου το πρόγραμμα του 100,6.


Μαθαίνετε τα νέα, τα πρόσωπα και δείτε στιγμές του Εν Δικαίω και από το facebook.

     

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι η παλαιότερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε αρχικά το 1936, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο και διαλύθηκε από την δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Επανιδρύθηκε το 1953. Στο προεδρείο της στρατεύτηκαν προσωπικότητες όπως οι αείμνηστοι Αλέξανδρος Σβώλος, Στρατής Σωμερίτης, Αγνή Ρουσοπούλου, Φαίδων Βεγλερής, Αριστόβουλος Μάνεσης, ο Γιάννης Σουριαδάκις και άλλοι. Από την ίδρυσή της είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (Fédération Internationale des Droits de l’Homme), αντιπροσωπεύει το εν λόγω διεθνές μη κυβερνητικό δίκτυο στην Ελλάδα και συμμετέχει στα όργανά του.

Η δικτατορία του 1967 διέλυσε την ΕΕΔΑ. Ο Φαίδων Βεγλερής ήταν από τους βασικούς μάρτυρες εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης στην περίφημη «ελληνική υπόθεση» στο Συμβούλιο της Ευρώπης δημιούργησε ένα μοναδικό προηγούμενο: με εξαίρεση την Ελλάδα των συνταγματαρχών, κανένα άλλο κράτος δεν έχει αποβληθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης εξαιτίας συστηματικών παραβιάσεων δικαιωμάτων. Η Ένωση ήταν ενεργή ιδιαίτερα στο Παρίσι κατά την περίοδο αυτή και ανασυγκροτήθηκε στην Ελλάδα στο τέλος του 1974.

Σύμφωνα με το καταστατικό της η Ένωση «δραστηριοποιείται στο χώρο της διάδοσης, υπεράσπισης και ανάπτυξης των αρχών που αναγνωρίζουν στους ανθρώπους, ενταγμένους σε κοινωνικούς σχηματισμούς, δικαιώματα και ελευθερίες.
Η θεωρητική επεξεργασία των σύγχρονων δεδομένων και της κατάστασης των δικαιωμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η πρόληψη των παραβιάσεων μαζί με την καθημερινή επαγρύπνηση και παρέμβαση για την προστασία των θυμάτων, αποτελούν τα κατεξοχήν εργαλεία που μπορεί να διαθέσει ο μη κυβερνητικός χώρος, ως συμβολή στον περιορισμό των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των ανθρώπων.
Τα μέσα με τα οποία εκπληρώνονται οι σκοποί της Ένωσης είναι η μελέτη των προβλημάτων των πολιτών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, η υποβολή προτάσεων για την επίλυσή τους, η παροχή νομικής αρωγής, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εμβάθυνση του δημοσίου διαλόγου γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω της διοργάνωσης διαλέξεων, συνεδρίων, δημοσιεύσεων και δράσεων που κρίνονται πρόσφορες.

  • Συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για ανάληψη πιλοτικών δικαστικών υποθέσεων (strategic litigation) αιτούντων άσυλο και θυμάτων ρατσιστικής βίας.
  • Συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την έκδοση της Επετηρίδας Δικαίου Αλλοδαπών και Προσφύγων.
  • Εθνικός εταίρος (associate partner) του ευρωπαϊκού δικτύου Migrant Integration Policy Index το οποίο συντονίζεται από τo Migration Policy Group και το British Council.
  • Υλοποίηση προγράμματος RAXEN από το 2007. Το RAXEN είναι ο εθνικός φορέας καταγραφής και αναφοράς για τα φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων σε βάρος των μεταναστών και των μειονοτήτων. Οι εκθέσεις του υποβάλλονται στον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Fundamental Rights Agency-FRA) και προμηθεύουν στοιχεία για την συγκριτική ανάλυση αυτών των φαινομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
  • Υλοποίηση του προγράμματος "Νομικές, Υποστηρικτικές και Συνοδευτικές υπηρεσίες σε Θύματα εγκλημάτων μίσους".
  • Υλοποίηση του προγράμματος "Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην ψυχική υγεία"


Το Golden Dawn Watch είναι μια πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της δίκης της Χρυσής Αυγής που συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. Το Golden Dawn Watch, μέσω διαπιστευμένων συνεργατών του, θα παρακολουθεί κάθε μέρα τη δικαστική διαδικασία μέσα από την αίθουσα διεξαγωγής της δίκης, από την αρχή ως το τέλος της.