Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Πολιτισμός σε υποχώρηση - Άρθρο στην Huffington Post


Έγραψα αυτό το άρθρο στην Huffington Post θέλοντας να μιλήσω για μία "οριζόντια αλλαγή" στην πολιτισμική έφραση της Ευρώπης. Μία "Ευρώπη της ευημερίας", της υλικής ευημερίας για την ακρίβεια, η οποία στέκεται με εχθρότητα απέναντι σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες, που η ίδια χαρακτηρίζει "ευάλωτες", γιατί δεν μπορούν να προσφέρουν στην υλική αυτή ευημερία και ακόμη παραπέρα, υποδεικνύονται τες ως απειλή της ευημερίας αυτής. Αναμφίβολα η κουβέντα για το ποιες ήταν οι αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού είναι μεγάλη, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα που ήθελα να πραγματευτώ. 


Μία υποχώρηση του (ευρωπαϊκού) πολιτισμού κάτω από μία σκληρή και αδυσώπη νεοφιλελεύθερη επίθεση? Το μεταναστευτικό είναι το παρόν παράδειγμα. Δεν είναι το μόνο σκέφτομαι και κοιτάζω καλύτερα γύρω μου...

Το άρθρο πήγε καλά - παρά το γεγονός ότι δεν μου άρεσε ο εμφατικός τίτλος που διάλεξαν, αλλά η εμπειρία μου έχει διδάξει να μην ανοίγεις αντιπαραθέσεις με τον αρχισυντάκτη, και η εφημερίδα αποφάσισε πέρα από την προνομιούχα θέση του στην uk version (είναι γραμμένο στα αγγλικά), να το περάσει και στο international και να το μεταφράσει για τα γαλλικά και ισπανικά "sister sites". Οπωσδήποτε η φωτογραφία που διάλεξε η γαλλική έδοση -πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Le Monde είναι πολύ καλή για το θέμα, καιδείχνει πόσο διαφορετικά το αντιλαμβάνονται.
Με ενδιαφέρει να πάει καλά στην Ισπανία και περιμένω με ενδιαφέρον να δω τι θα κάνει στη Γαλλία.

Ως προσωπική ικανοποίηση κρατώ την προσωπική επικοινωνία και γενναιόδωρη κριτική του άρθρου μου από τον Henry Giroux, γεγονός που με τιμά και με χαροποιεί αφάνταστα.