Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Λιγότερες πεποιθήσεις, περισσότερη έπαρση


" Η απαίτηση να σε αγαπούν είναι η πιο μεγάλη έπαρση"
                                                                                       Φ. Νίτσε, Ανθρώπινο, πάρα πολύ ανθρώπινο

Τότε κάποιοι θα ζήσουμε καταδικασμένοι στην έπαρση....


Δεν θα γινόταν σε εκείνους τους καιρούς των είκοσί μου χρόνων. 
Να κάθομαι ήρεμα αυτό το πρωινό πίνοντας τον καφέ μου, λίγες μέρες πριν ένας ακόμη χρόνος προστεθεί και να σκέφτομαι τον χρόνο που πέρασε. Όχι δεν θα γινόταν. Και τώρα που γίνεται και του δίνω εκταση, δεν είναι από μία διάθεση απολογισμού, αλλά από έναν αυθόρμητο, ενδόμυχο θαυμασμό απέναντι σε αυτή τη θαυμαστή εσωτερική ηρεμία, του πρωινού και του καφέ που θέλω να κρατήσει λίγο ακόμη. Προσπαθώ να την ξεγελάσω με αυτήν την κούπα καφέ, για να κρατήσει λίγο ακόμη.

Τα μισά και ανολοκλήρωτα της ζωής δεν επιδέχονται απολογισμούς. Όπως ακριβώς και τα ολόκληρα δεν τους χρειάζονται. Η ζωή ολόκληρη μοιάζει να φτηναίνει κάτω από το βάρος ενός απολογισμού. Παίρνει φόρμα για να χωρέσει σε κριτήρια, γίνεται σχήμα και μέγεθος για να μετρηθεί, μπαίνει σε τοπία με δαμόκλειες σπάθες και προκρούστεια κρεβάτια. Όχι, κανένας απολογισμός. 

Περνούσα πάντα τον κλεφτό χρόνο μου κάνοντας όνειρα. Αν έπρεπε να κοιτάξω πίσω, θα έλεγα ότι τα περισσότερα πραγματοποιήθηκαν. Αλλά προτιμώ να κοιτάω σε αυτά που είναι μπροστά. 
Θα ήθελα να με βρουν με λιγότερες παγιωμένες βεβαιότητες και πεποιθήσεις. Οι πεποιθήσεις είναι πιο επικίνδυνοι εχθροί της αλήθειας από τα ψέματα, θα πει ο Νίτσε. Και πιο αποτελεσματικοί.

Λιγότερες πεποιθήσεις λοιπόν. Όχι προς χάρη της "αλήθειας". Προς χάρη της ζωής. Της ζωής που θέλει να ζήσει κανείς. Που αξίζει πιο πολύ από τις βεβαιότητες, πιο πολύ από τις πεποιθήσεις, πιο πολύ από τις προκαταλήψεις για καθολική ανωτερότητα της αλήθειας.

- Και η απαίτηση να αγαπηθεί κανείς είναι έπαρση?
- Ναι, είναι. Μεγαλειώδης και υπέροχη. Μία έπαρση που δεν κάμπτεται μπροστά σε πεποιθήσεις, βεβαιότητες και αλήθειες. Ναι, μια υπέροχη ανθρώπινη έπαρση! Πιο πέρα από τις σεμνές και σιωπηλές επιθυμίες. Πιο πέρα από τις βουβές προσδοκίες. Με περισσότερη έπαρση! Με όση έπαρση η ζωή χωράει! Δεν γίνεται αλλιώς...

Σας εύχομαι λιγότερες πεποιθήσεις και περισσότερη έπαρση. Όση η ζωή χωράει!