Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

Alain Badiou Εγκώμιο του Έρωτα


"Η παραδεδομένη αντίληψη σήμερα είναι πως ο καθένας κυνηγάει μόνο το συμφέρον του. Ο έρωτας είναι όμως η απόδειξη του αντιθέτου, καθώς πρόκειται για την εμπιστοσύνη στο τυχαίο και το άγνωστο..."


Για τον Alain Badiou η ύπαρξη της φιλοσοφίας προσδιορίζεται από τέσσερις όρους, από τέσσερις διαδικασίες αλήθειας: την επιστήμη (το μάθημα), την τέχνη (το ποίημα), την πολιτική (πολιτική χειραφέτησης) και τον έρωτα (η διαδικασία που εισάγει στη διάσταση της αλήθειας τη διάζευξη των έμφυλων θέσεων).
Στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2008 σε μια συζήτηση με τον Nicola Truong, διατυπώνει ένα Εγκώμιο του έρωτα, το οποίο εκδόθηκε το 2009  από τις εκδόσεις Flammarion και στη συνέχεια μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από πολλούς εκδοτικούς οίκους.

Για τον Badiou ο έρωτας είναι μια κατασκευή αλήθειας, της αλήθειας του Δύο, μια κατασκευή του κόσμου βασισμένη όχι στην ταυτότητα αλλά στη διαφορά. [...]

Η συνάντηση, γεγονός τυχαίο και  συγκυριακό με μαγική διάσταση, αποτελεί συμβάν [...].

Ο έρωτας ως συμβάν και διαδικασία αλήθειας συνιστά κάτι που υπερβαίνει τη μαγεία της συνάντησης [...].


«Πρέπει να αντιληφθούμε πως ο έρωτας επινοεί έναν διαφορετικό τρόπο διάρκειας μέσα στη ζωή. Ότι, στη δοκιμασία του έρωτα, η ύπαρξη του καθενός έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα χρονικότητα».

(ο έρωτας) [...] δεν είναι πάντα μια διαδικασία ειρηνική. Έχει βίαιες συγκρούσεις, αληθινά βάσανα, περιορισμούς, χωρισμούς, δράματα, φόνους ή αυτοκτονίες. Εκεί ίσως πατά και η προπαγάνδα ενός έρωτα ασφαλούς, χωρίς ρίσκο. Όμως η αλήθεια δεν μπορεί να κατασκευαστεί στην ασφάλεια ενός συμβολαίου.

Υπάρχει βέβαια μια έκσταση των απαρχών, αλλά ένας έρωτας είναι πρίν από όλα μια διαρκής κατασκευή. Ας πούμε ότι ο έρωτας είναι μια επίμονη περιπέτεια. Η περιπετειώδης πλευρά είναι αναγκαία, αλλα η επίμονη επίσης δεν είναι λιγότερο αναγκαία. Ο αληθινός έρωτας είναι εκείνος που θριαμβεύει διαρκώς, ενίοτε με δυσκολία, στα εμπόδια που ο χώρος, ο κόσμος και ο χρόνος βάζουν μπροστά του.    


                                                                                                  Alain Badiou Εγκώμιο του Έρωτα