Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Αν τα θαύματα δεν ήταν τόσο αναγκαία στη ζωή, δε θα υπήρχαν στα βιβλία

Τελικά όλοι ένα θαύμα προσδοκούμε, που θα έρθει και θα αλλάξει τη ζωή μας, εμάς, τον άλλον. Ένα θαύμα σε όλα τα πεδία. Στην προσωπική μας ζωή, στην επαγγελματική μας κατάσταση, στην πολιτική ζωή της χώρας, στην οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, παντού. Εκείνοι που πιστεύουν, το περιμένουν φωνάζοντας και διαλαλώντας το, με την πεποίθηση ότι το δικαιούνται. Εκείνοι που δεν πιστεύουν, το περιμένουν μέσα σε μια σιωπή που δεν τολμούν να ομολογήσουν. Το περιμένουν όμως. Κάτι να γίνει. Κάτι να γίνει που θα τα αλλάξει όλα!

Τις περισσότερες φορές, όπως όλοι γνωρίζουμε, το θαύμα δεν έρχεται, ή τουλάχιστον όχι στο προκαθορισμένο ραντεβού. Αναμφίβολα είναι μια δύσκολη και δυσάρεστη στιγμή να το ζεις αυτό. Αυτοί που αρέσκονται να αυτοχαρακτηρίζονται "ορθολογιστές", θα σου πούνε ότι "θαύματα δεν υπάρχουν". Αυτοί που προτιμούν να αυτοχαρακτηρίζονται "ρομαντικοί", θα σου πούνε ότι "η ζωή είναι γεμάτη θαύματα". Κάποια σπάνια ράτσα θα τραβήξει μπροστά για να κάνει μόνη της το δικό της θαύμα, για τον εαυτό της και τους άλλους, δε θα πει τίποτα και θα αποφύγει κάθε αυτοχαρακτηρισμό. Σπάνια ράτσα, παρεξηγημένη και κακοχαρακτηρισμένη, αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι.

Δε βρίσκω τίποτα κακό στους ανθρώπους που περιμένουν ένα θαύμα, ή κατά το κοινώς λεγόμενο "κάτι να γίνει". Είναι συνυφασμένο με το υλικό των ανθρώπων, αν όπως λέει ο ποιητής είναι αυτό των ονείρων, με τα βαθύτερα κομάτια της ανθρώπινης ψυχής και τελικά ο συνδετικός κρίκος της με τη θεϊκή φύση. Δε βρίσκω τίποτα απαξιωτικό στη συντριβή που ακολουθεί, όταν αυτό το θαύμα δε συμβαίνει. Ίσα ίσα, μόνο λόγια παρηγορίας έχω να πω.

Γνωρίζοντας όμως πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, παίζοντας τόσους ρόλους, περιμένοντας το θαύμα να έρθει, συντετριμμένη που δεν ήρθε, ή αποφασίζοντας να το κάνω εγώ για μένα και τους άλλους, μόνο ένα πράγμα μπορώ να πω με σιγουριά: για να έρθει ένα θαύμα στη ζωή σου, πρέπει να το αξίζεις. Και η αξία ενός ανθρώπου, όπως ακριβώς και η αξία ενός θαύματος, είναι πέρα από κάθε κόστος. Και η επιλογή για το τι αξίζει και το τι κοστίζει στη ζωή, είναι πάντα, μα πάντα, δικιά μας.