Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Το κουίζ της εβδομάδας

Πότε τελειώνει μια σχέση? 

Αν αυτό είναι το κουίζ της εβδομάδας και απαντήσατε: "μα, όταν τελειώνει η αγάπη φυσικά", τότε έχετε σίγουρα χάσει. Αυτοί που παραμένουν μέσα σε μακροχρόνιες και ενίοτε σπουδαίες σχέσεις, θα σας πουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Αυτή η γλυκιά άνεση, η οικειότητα, η βεβαιότητα ότι ο άλλος είναι εκεί για σένα, με σένα.

Είμαι κι εγώ από εκείνους που πιστεύουν ότι μια σχέση τελειώνει τη στιγμή που τελειώνει η εμπιστοσύνη μας στον άλλον και δεν έχει τόση σημασία πότε θα το καταλάβει ο άλλος, πότε θα "ανακοινωθεί", ή πότε θα επέλθει τελικά ο χωρισμός (ίσως και ποτέ για πολλούς και άλλους λόγους). Δεν έχει σημασία αν διατηρείτε ο έρωτας ή η αγάπη, ή όποιο άλλο συναίσθημα. Αυτά, ακόμη και αν χαθούν μέσα στις αστοχίες, στον ενθουσιασμό, ή το χρόνο μιας σχέσης, εύκολα ή δύσκολα ίσως μπορούν να ξανακερδίζονται. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη όμως, μπορεί να κερδηθεί ξανά? Νομίζω (πάντα είναι ενδιαφέρον να διαψεύδεσαι), πως όχι. Ακόμη και η προσπάθεια θα έχει μέσα της τέτοια ενοχή, τόσο κόπο, και τέτοια εκδικητική μεταμέλεια, που δε ξέρω αν αξίζει.

Το να χάνεις την εμπιστοσύνη σου στον άλλον μέσα σε μια σχέση, άλλες φορές είναι σα να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου, άλλες φορές σα να χάνεις τον εαυτό σου, άλλες φορές σα να χάνεις τον άλλον και κάποιες φορές όλα αυτά μαζί. Και τίποτα από αυτά δεν είναι απλό ή εύκολο. Η απώλεια ποτέ δεν είναι εύκολη. Όμως, συμβαίνει και άλλες φορές μπορεί να είναι η αρχή σε μια κοπιαστική ανηφόρα, άλλες φορές η αφορμή για έναν απολαυστικό κατήφορο, πάντα όμως είναι η ευκαιρία για ένα καινούριο δρόμο. Ή τουλάχιστον για μένα, που "όλα είναι δρόμος"...