Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Ήρθε η στιγμή...

Πριν από χρόνια είχα την τύχη και τη χαρά (με αυτήν ακριβώς τη σειρά) να γνωρίσω τον Σπύρο Μαρκέτο. Και ήταν τύχη γιατί μέσα στην πολυπλοκότητα της προσωπικότητάς μου είχα επιλέξει εκείνη τη χρονιά στο Πανεπιστήμιο ως μαθήματα επιλογής ότι δύσκολο υπήρχε και δεν υπήρχε, μεταξύ αυτών και το μάθημα «Πολιτικές Ιδεολογίες στον 20ο αιώνα» που έκανε ο Σπύρος. Και ήταν χαρά γιατί ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσω έναν εξαιρετικό άνθρωπο γεμάτο ενδιαφέρον, ένα στοχαστικό νου που μπορούσε με ευκολία να ανταποκριθεί και στα απλά και στα σύνθετα, έναν επιστήμονα που δε σε έκανε να πλήττεις με τη μονομέρεια που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας. Με τον καιρό γίναμε καλοί φίλοι – εξού και το μικρό όνομα - και ανακάλυψα και άλλα εντυπωσιακά που δεν είναι της παρούσης. Αυτό που συνέχιζα όμως να βρίσκω εξαιρετικό στο Σπύρο - μεταξύ άλλων - ήταν η ικανότητά του να ακούει, να παρατηρεί και να συμμετέχει σε συζητήσεις χωρίς κανένα κόμπλεξ ή σνομπισμό απέναντι στις απλοϊκές απόψεις των συνομιλητών του και την επόμενη μέρα με την ίδια ευκολία, να μιλάει σε μεγάλα ακροατήρια άλλων χαρακτηριστικών και απαιτήσεων. Όταν μια μέρα σε μια συζήτησή μας του είπα «ελπίζω ότι θα καταρρεύσει σύντομα αυτό το σύστημα, παρόλο που δε ξέρω πως θα είναι τότε» κι εκείνος με ρώτησε «πιστεύεις στα αλήθεια ότι υπάρχει κάποιο σύστημα?», δε νομίζω ότι ήξερε πως η φράση αυτή θα αποτελούσε τροφή για σκέψη για μένα, καθώς κατά καιρούς την έφερνα και τη ξαναέφερνα στο μυαλό μου.

Όταν η Πρυτανεία του ΑΠΘ έκανε την πρόσκληση για αυτήν την εκδήλωση, δοκίμασα μια ευχάριστη έκπληξη, γιατί η αλήθεια είναι ότι το είχα δει το φιλμ και... "δεν της το ‘χα". Και φυσικά πήγα.

"Εκδήλωση με θέμα το ντοκυμαντέρ «Χρεοκρατία – Debtocracy”
Μεταβαίνοντας από τη λεωφόρο της παγκόσμιας κρίσης στο δρόμο της ευρωπαϊκής και από εκεί στα μονοπάτια της ελληνικής, το Α.Π.Θ. επιδιώκει τον πλουραλισμό στην ενημέρωση επιλέγοντας να προβάλει επίσημα, για πρώτη φορά, το ντοκιμαντέρ «Χρεοκρατία-Debtocracy».
Θα προηγηθεί ανοιχτή συζήτηση με ομιλητές τους:
Άρη Χατζηστεφάνου, Δημοσιογράφο, δημιουργό του ντοκιμαντέρ
Άρη Καζάκο, Καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ.
Σπύρο Μαρκέτο, Επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη, Αν. Καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/4 στις 19.30 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και θα μεταδοθεί μέσω live streaming στο: mms://video.auth.gr/auth_debtocracy_2011
Χώρος: Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ Διοργάνωση: Πρυτανεία ΑΠΘ"

Δεν μπορώ να σας πω τι έγινε στην κατάμεστη αίθουσα μετά το τέλος της προβολής, ούτε να σας μεταφέρω κάτι από το δυνατό γεμάτο συγκίνηση χειροκρότημα. Σας καλώ να το μοιραστούμε. Και μοιραστείτε το κι εσείς με άλλους, με σκέψη, με διάκριση. Μία ώρα και 15' ανάσες δημοκρατίας.

http://youtu.be/jqm9eXpe5Ho