Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Τα ρέστα μου κύριοι!

Δε θα ήθελα να το προσεγγίσω με "πολιτικό" τρόπο το θέμα. Θα ήθελα να το προσεγγίσω από την πλευρά του πολίτη εκείνου, που μένει άναυδος από την τεράστια απόσταση που τόσο γρήγορα έχει μπει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους πολίτες. 

Από αυτήν τη πλευρά λοιπόν, αισθάνομαι εξαιρετικά θιγμένη - μετά την πρώτη έκπληξη - με το χαρακτηρισμό "τσαμπατζίδες", που media και πολιτικοί, προμηθεύοντας ο ένας τον άλλο με ένα λεξιλόγιο που χαρακτηρίζει το επίπεδό τους μόνο, "κόλλησαν" σε μια κίνηση αυθόρμητη, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας, σε μια κίνηση ανυπακοής (δεν έχω πρόβλημα ούτε με τη λέξη ούτε με τη σημασία της), σε μια κίνηση - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ - που αποτελεί δείγμα υγείας σε μια δημοκρατία που είναι και αυτή υγιής, αν βέβαια είναι υγιής.

Είμαι από εκείνους που μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς και πλήρωναν και πληρώνουν πάντα το εισιτήριό τους. Δε σκέφτηκα ποτέ να μην το κάνω κι έτσι δεν το έκανα. Μου έχει τύχει πολλές φορές ελεγκτές να "πιάσουν" και κάποιον που δεν είχε. Κατά 99% ήταν άνθρωποι συνταξιούχοι. Ούτε κακομαθημένα 15χρονα, ούτε νεαροί που τρώνε τα λεφτά των γονιών τους. Και αυτό το λέω, γιατί υπουργοί και δημοσιογράφοι μετακινούνται με τα πολυτελή αυτοκίνητά τους - των πρώτων μάλιστα τα πληρώνουμε εμείς - κι έτσι δε γνωρίζουν τι γίνεται στα αστικά. Είναι λοιπόν άνθρωποι συνταξιούχοι που είτε ξέχασαν να "χτυπήσουν" το εισιτήριό τους, είτε δεν αγόρασαν καν. Αμέλεια? Οικονομία? Δε ξέρω γιατί ποτέ δε με απασχόλησε. Απλά, συνέχισα να χτυπάω το δικό μου εισιτήριο και να αισθάνομαι πολύ άσχημα για αυτές τις σκηνές μέσα στο λεωφορείο.

Σήμερα, media και κυβέρνηση προσπαθούν να με πείσουν ότι είμαι κορόϊδο, ότι είμαι βλάκας! Όχι γιατί μου ζητούν να καταπιώ αμάσητα τα σκάνδαλα της Siemens, του Βατοπεδίου και ένα σωρό άλλων που θα μου έπαιρνε ώρα απλά και μόνο να απαριθμήσω (εκεί βολεύει που είμαι κορόϊδο και βλάκας), αλλά γιατί πληρώνω τους "τσαμπατζήδες" των αστικών. Προσπαθούν να με στρέψουν εναντίον τους λέγοντάς μου - άκουσον! άκουσον! - ότι το έλλειμα οφείλεται στη λαθρεπιβίβαση και αν αυτή συνεχιστεί, τότε εγώ σε λίγο θα πρέπει να πληρώνω ακόμα μεγαλύτερο εισιτήριο! (Όντως ή με περνάνε για μεγάλο βλάκα ή τα έχουν χαμένα!). Και ούτε κουβέντα για το "κίνημα ανυπακοής", ούτε κάποια ένδειξη αντίληψης για το τι συμβαίνει, ούτε διάθεση ή πρόθεση διαλόγου. Αντίθετα, απειλές για σκληρότερα μέτρα που θα επιβληθούν.

Αγαπητοί κυβερνώντες αυτού του τόπου που με περνάτε για μεγάλο βλάκα, θα ήθελα δύο πράγματα από εσάς. Πρώτα από όλα ΔΕ ΘΕΛΩ να πληρώνω τη μετακίνησή σας, αυτοκίνητα, βενζίνες, οδηγούς. Δέχομαι να την πληρώνω, αν μετακινήστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως εγώ. Δεύτερον, αφού νοιάζεστε τόσο για μένα που πληρώνω το εισιτήριό μου, νομίζω επιβάλλεται μετά από τόσα χρόνια, να τοποθετήσετε μέσα στα λεωφορεία μηχανήματα που να "κόβουν" εισιτήρια, αλλά να δίνουν και ρέστα, όπως σε όλες τις άλλες χώρες. 

ΘΕΛΩ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΜΟΥ ΚΥΡΙΟΙ! και κρατήστε κι εσείς τα δικά σας, γιατί σε λίγο θα είναι το μόνο που θα έχετε. Αν και νομίζω ότι δε θα είναι αρκετά για να σας κρατήσουν στο παιχνίδι τώρα που αυτό σκληραίνει και οι μπλόφες δεν πιάνουν πια.

Ίσως τελικά αποδειχθεί ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ τόσο βλάκας όσο νομίζετε... Αλλά ίσως πάλι, απλά και να μπλοφάρω...